How ToKyrkaMedia

ABC för kyrkans sociala medier och hemsida

Några enkla tips

Nästan sedan Facebook startade har jag varit aktiv på sociala medier. De senaste 10 åren har räckvidden jag har ansvar för växt till att omfatta över 2,5 miljoner följare på Facebook och Instagram. De får uppdateringar regelbundet. De flesta av dem varje dag. Jag har också haft förmånen att bygga hundratals webbsidor där många ”peakat” i räckvidd. Nu närmar sig Påsk då tusentals människor söker efter ”Jesus” på nätet. Det är ett läge för kyrkorna som är helt fantastiskt.
Nu har jag plockat från årens ”learning by failing” och ger några enkla tips som kan boosta räckvidden för kyrkans webbsida och kyrkans sociala medier. Det är ingen fullständig lista utan ska ses mer som en startramp att fundera kring.

  1. Hitta ett system för uppdateringar.
    Detta är något av det viktigaste. Om man litar på inspirationen kommer man snabbt att bli uttröttad. När det gäller hemsidan så tillåter de flesta program nu att man uppdaterar många delar på samma tid och lägger dem för publicering på annan tidpunkt. Meta Business Suite tillåter att man lägger ut information både på Facebook och Instagram och även schemalägger inläggen. Det finns också många hjälpmedel för sociala medier som gör att man kan uppdatera flera samtidigt. Själv använder jag just nu socialchamp.io som är gratis för tre sociala mediekanaler.
  2. Hemsidan är idag ofta den dörr som besökaren öppnar först av allt.
    På 1980-talet talade man om att det behövdes en välkomnande miljö direkt man steg innanför kyrkans dörr. När internet kom så var ett råd att lägga upp korta vittnesbörd på hemsidan – som man mötte först av allt. Det var någon kyrka som satte det i system och de fick som resultat se många nya ansikten i kyrkan.
  3. Tänk på mediets karaktär.
    Om kyrkan har Facebook, Instagram och kanske till och med TikTok så bör man vara medveten om att styrkan i platsen man använder sig utav. Ett exempel är hur korta videor är det som går hem på TikTok. Ett annat exempel är hur många använder Facebook för att hitta vad som händer där man bor. Det gör att kyrkan lätt kan visa sig genom att posta i de ofta stora öppna ortsgrupper som finns på Facebook.
  4. Tänk på målgruppen.
    En kyrka har många olika målgrupper. En sak man också bör ha i åtanke är att de sociala medierna är den här tidens torg. Det innebär att man behöver anpassa formatet på budskapet (bilder, text, o.s.v.) till en publik som många gånger är främmande för vad tro och kyrka innebär. Det fungerar också årsvis – många familjer söker aktiviteter för sina barn när skolterminerna börjar. Vid speciella kyrkhelger är det ofta så att människor kollar upp vad som finns på orten. Det gäller speciellt Allhelgonahelgen, Advent, Jul och Påsk. Tänk också på att det idag är en utbredd ensamhet i samhället. Många människor använder de sociala medierna som andningshål och söker information där som kan hjälpa dem i deras ensamhet.
    Det är också så att det blandas målgrupper med många olika intressen. Det innebär att man behöver variera färg, form och vad man berättar för att nå så många som möjligt. Idag är det många unga människor som hittar Jesus via Internet och sociala medier.
  5. Tänk på publiceringsfrekvensen.
    Det är viktigt att ha en stadig frekvens. Detta gäller speciellt sociala medier. Tre i veckan är det minsta man bör sätta som mål. En om dagen är en bra frekvens. Då kommer man att öka följargruppen på sociala medier.
  6. Vad är det kyrkan har att berätta?
    Budskapet om Jesus är för många människor nytt och attraktivt. Man vet ingenting. Förklara enkelt. Gärna med en bibelvers på en fin bild. Ett vittnesbörd eller livsberättelse behöver inte vara längre än någon minut. Tänk på att Internet och sociala medier bara är ytterdörren. Låt den vara öppen och inbjudande.
    Vad kyrkan gör kan beskrivas på många olika sätt – kaffekokning, sång, musik, vad man gör för utsatta människor. Frälsningsarmén är fantastiskt duktiga på att tala om vad man gör och visar det på sina sociala medier på ett bra sätt.

Lycka till!
Roger Arnfjell
Foto: © Daniel De La Hoz | Dreamstime

Relaterade artiklar

Se också
Close
Back to top button